Peer to Peer tekniken har funnits ett tag, den användes av Napster, Lime wire och Pirate Bay för att dela musik och filmer. 2008 släpptes ett “white paper” signerat Satoshi Nakamoto en person som aldrig påträffats annat än per e-post men var förste projektledare i utvecklingsteamet för Bitcoin. Konceptet omfattade en mjukvara att skapa en digital krypterad valuta, överföras anonymt, decentraliserat, krypterade transaktioner i ett kedjesystem bestående av block, det vi idag kallar för blockchain och mer känd som Bitcoin. En grupp entusiastiska kryptologer och programmerare plockar upp tråden och egentligen de enda som haft kommunikation med Satoshi Nakamoto innan han spårlöst försvinner utan förvarning något år senare, men gruppen ville pröva teorin, den fungerade, uppskattades av fler och fler och gemenskapen växte.
2012 ansluter sig en ung man vid namn Vitalik Buterin till Bitcoin organisationen och blir medgrundare ihop med Mihai Alisie till Bitcoin Magazine, utgivare av nyheter om Bitcoin och digitala valutor generellt. Vitalik bestämmer sig för att starta en egen organisation, ihop med andra decentraliserade fans som beslutar att det skall vara en öppen källkod och göra det tillgängligt för alla utan kostnad. ERC20, Valutan fick heta Ethereum men inga stora rubriker vid lansering, nu finns det över 180 000 olika valutor, men få noterade på börsen. Den avgörande skillnaden är ett lager som kan programmeras ovanpå protokollet som idag är mer känt för smarta kontrakt. En av det mest revolutionerande som hänt i modern tid, att skapa ett kontrakt om uträttar sig automatiskt baserat på de villkor två parter kommit överens om. Nu är det fritt att digitalisera fastigheter och andra egendomar som en del i ett kontrakt, en egenskap som inte Bitcoin har.
Nu, några år senare har ETH stagnerat i sin utveckling och innehåller en hel del buggar fortfarande som Vitalik jobbar på att lösa. Det har emellertid blivit mer sofistikerat idag allt mer populärt med Blockchain som erbjuder fantastiska möjligheter.
Emmellertid så har ETH’s utvecklingsansvarig Gavin gått vidare och skapat företaget Polkadot som erbjuder färdiga kedjor som företag kan använda sig av till sin verksamhet, de unika med Polkadot är att den tillåter kedjort kommunicera med varandra utan att kompromissa säkerheten som blockcedjan står för. ERC – 20 är dock på gång med både uppdateringar och nya affärsvillkor som kan kännas en aning olönsama för de som utvinner valutan. Vitalik verkar en anining okonventionell men med en global rspekt för vad han har åstadkommit. Nu är den här för att stanna och det är lika bra att vi vänjer oss. Det senaste året tack vare pandemin så har andra valutor fått både legitimitet och en uppåtkurs som skjutit i höjden. Rekommenderar att ni utbildar er före ni börjar handla med valutor, vi erbjuder grundkurser och avancerade kurser för dig som vill ansvara för företagets investeringar.