Allt som glimmar kan visst bli till guld, Green Food Life projektet är en succé, men det behövs mer kapital.
Riskkapitalister inom EU har pratat om problemet matsvinn ett tag och hur det skall adresseras där flera projekt pågår som jag uppmärksammat, men dessa är långt ifrån vad som borde göras. Många lösningar är konsekvens orienterade, vår fokus är istället på förebyggande lösningar. Vi skall vara ledande inom teknik säger vi men ändå finns det alldeles för få appar med den inriktningen men många fler behövs. Redan 2015 presenterade vi projektet Green Food Interactive för Naturvårdsverket i Sverige, vi gjorde vår läxa med tydliga strategier på ett system som vi hade påbörjat utvecklingen med och var lite för tidig i sitt tänk. Den kunde aktivt visa mätbara resultat för reducering av koldioxidavtryck som användare. Genom Naturvårdsverket träffade vi RISE , Research Institute of Sweden, sedan inbjudna till exklusiva möten med matindustrin, RISE träffade vi 2016 med en lösningen som skulle kunna integreras genom hela värdekedjan. Dessvärre fanns det inget kapital att fortsätta att arbeta med den men lärde mig i princip allting inom matsvinn.
För att utveckla bra applikationer så behöver entreprenören förstå sig på hela värdekedjan, svinnet förekommer i hela produktionen, distributions- och konsumtionskedjan. Miljöbelastningen under produktionen är otroligt stor och avfallet kan ibland uppstå med hela 60% under produktionen. Men det finns hopp om livet för ett par svenska initiativ finns också, här följer ett par bra exempel.
Kharma, ett företag som hanterar överskottet av mat i restauranger och butiker. Affärsidén bygger på att appen erbjuder kvalié för halva priset. Ett populärt alternativ för den som vill spara på den egna ekonomin och samtidigt värna om miljön.
Göteborgsmodellen erbjuder en guide på hur storköken man minska sitt matsvinn, checklistor, olika verktyg och goda exempel på hela kedjan, från menyplanering till resthantering.
Too Good To Go, är en av världens största appar mot matsvinn. Affärsmodellen går ut på att ge tips och råd för hur du skall motverka svinnet, den förklarar varför det sker och hur du genom deras app kan hämta en matkasse med överblivna produkter. Den kopplar samman ditt hushåll med butiker och restauranger som har överskottsmat.
GreenFood.Life med ett koncept inom blockchain som är lösningen på matsvinnet. Den utgår från helt andra parametrar och affärsmodellen är att belöna användaren med token som du kan använda till mycket annat än att köpa mat. Vi som fått insyn i utvecklingen skulle kunna säga att det här är projektet att investera i 2021 då den skall lanseras.
Blockchain som teknik
Det är spännande att se om det kommer fler blockchain baserade projekt som GreenFood.Life vilka tacklar just den här utmaningen. Vill du veta mer om GFL projektet bör du vända dig till WCF (world cryptonomic foundation). Som startup kan man anmäla sig till The Startup Valley Award, chansen att vinna en investering i mångmiljonklassen.